Sophie Lucas, houder van een Francqui-leerstoel,
op uitnodiging van de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Namen

 

22/02/2022

Elk jaar reikt de Francqui-Stichting op voorstel van Belgische universiteiten een aantal "Francqui-leerstoelen" uit. Deze leerstoelen zijn bedoeld om een ​​professor van een andere Belgische universiteit uit te nodigen om tien uur college te geven, inclusief een oratie voor een breder publiek. Deze lezingen worden niet beschouwd als onderdeel van het onderwijs, maar eerder als een aanvulling, en zijn in wezen gericht op het presenteren van origineel onderzoekswerk. In het kader van de Francqui-leerstoel 2020-2021, die momenteel wordt gehouden, heeft de Faculteit Geneeskunde van de Universiteit van Namen Sophie Lucas uitgenodigd, professor in kanker-immunotherapie aan UCLouvain en voorzitter van het de Duve Instituut. In het verleden hebben ook andere onderzoekers van het Instituut geprofiteerd van deze erkenning van het belang van hun werk.

Korte biografie

Sophie Lucas behaalde in 1994 een M.D.-graad aan de UCLouvain in België, en een doctoraatstitel in 2000 voor haar werk op het gebied van tumorimmunologie onder het mentorschap van Prof. Thierry Boon. Ze identificeerde en karakteriseerde nieuwe genen die coderen voor humane tumorspecifieke antigenen, waarvan sommige zijn gebruikt in klinische onderzoeken naar therapeutische vaccinatie tegen kanker.

Haar vroege postdoctorale werk was gewijd aan het bestuderen van nieuwe cytokines en cytokinereceptoren in het laboratorium van F. de Sauvage bij Genentech, een biotechnologisch bedrijf gevestigd in San Francisco (VS). In 2004 richtte ze haar eigen onderzoeksgroep op aan het de Duve Instituut, gelegen op de medische campus van de UCLouvain in Brussel. Ze werd Research Associate bij de FNRS in 2008 en vervolgens professor in kankerimmunotherapie aan de UCLouvain in 2016. Het langetermijndoel van haar onderzoek is het identificeren van moleculaire mechanismen waarmee regulerende T-cellen (Tregs) antitumor-T-celresponsen remmen, met een bijzondere nadruk op de productie van actief TGF-ß1, een cytokine met krachtige immuunonderdrukkende functies. Haar groep identificeerde onlangs een eiwit genaamd GARP, dat de latente vorm van TGF-ß1 op het oppervlak van Tregs presenteert en activeert. De groep heeft monoklonale antilichamen afgeleid tegen GARP die TGF-ß1-activering en immunosuppressie door menselijke Tregs blokkeren en onderzoekt momenteel de mogelijkheid om deze monoklonale stoffen te gebruiken als een nieuwe benadering voor de immunotherapie bij kanker.

PROGRAMME

LEÇON INAUGURALE : VERS L'IMMUNOTHÉRAPIE DANS UN MONDE SELON GARP

Date: Jeudi 10 février 2022 

Heure: 17h30

Lieu: Auditoire S01 (Faculté des Sciences)

La leçon inaugurale s'adresse à tout public.

LEÇON 2 : UNE BRÈVE HISTOIRE DES IMMUNOTHÉRAPIES DU CANCER: DES ANTIGÈNES TUMORAUX AUX " INHIBITEURS DE CHECKPOINT ".

Date: Jeudi 17 février 2022

Heure: 17h30

Lieu: Auditoire S01 

LEÇON 3 : IMMUNITÉ ANTI-TUMORALE, IMMUNOSUPPRESSION ET IMMUNOTHÉRAPIE DU CANCER: LE MONDE DES TREGS SELON GARP - PART I.

Date: Jeudi 24 février 2022

Heure: 17h30

Lieu: Auditoire S01 

LEÇON 4 : IMMUNITÉ ANTI-TUMORALE, IMMUNOSUPPRESSION ET IMMUNOTHÉRAPIE DU CANCER: LE MONDE DES TREGS SELON GARP - PART II.

Date: Jeudi 3 mars 2022

Heure: 17h30

Lieu: Auditoire S01

LEÇON 5 : DES IMMUNOTHÉRAPIES POUR CIBLER LES TREGS DANS LES MALADIES ALLO-IMMUNITAIRES, AUTO-IMMUNITAIRES ET FIBROTIQUES

Date: jeudi 10 mars 2022

Heure: 17h30

Lieu: Auditoire S01

REGISTRATION : www.unamur.be/medecine/chaire-francqui/inscription

 

Eerdere houders van de Franqui-leerstoel bij het de Duve Institute

Om meer te leren over Francqui-leerstoelenhttp://www.francquifoundation.be/new-page/chaire-francqui/

 

MEER INFORMATIE OVER SOPHIE LUCAS' GROEP: