Het de Duve Instituut en de onderzoekslaboratoria van de UCL hebben een nieuwe geavanceerde cryothèque. Dit is een beveiligde 'bibliotheek' voor biologische monsters.

De UCL-onderzoekers verzamelen voortdurend biologische monsters die van zeer groot belang zijn voor het wetenschappelijke werk: bloedmonsters, tumor samples in verschillende stadia van ontwikkeling, cellijnen, etc. De cryothèque biedt hen de mogelijkheid om deze waardevolle onderzoeksmaterialen te bevriezen en voor lange tijd veilig op te slaan bij zeer lage temperaturen. De cryothèque is uitgerust met een systeem dat potentiële gevaren voor de bewaring, gelieerd aan technische apparatuur (defecten, stroomuitval, ...), detecteert en onmiddellijk reageert om dezelfde bewaarcondities te garanderen.
De cryothèque van de UCL brengt de diepvriezers van alle UCL-laboratoria op de Woluwe-site bijeen op één plek, waar zij eerder verspreid waren over verschillende plaatsen. De infrastructuur biedt onderzoekers de mogelijkheid om hun monsters in twee soorten koelinstallaties te bewaren: grote intelligente tanks die zich continue automatisch voorzien van vloeibare stikstof bij -190°C, en elektrische vriezers bij -80°C, automatisch aangedreven door vloeibare stikstof bij een stroomstoring.
 
Dankzij moderne technologie verzekert de cryothèque de veiligheid van de monsters op verschillende niveaus:

• Voorzieningszekerheid van stikstof: directe aansluiting van de tanks op een 5250 liter groot voorraadvat dat buiten staat en dat continu telemetrisch gemonitord wordt door de leverancier;
• Behoud van de monsters tijdens storingen (stroomstoring of een technische storing van de vriezer), door de mogelijkheid om vloeibare stikstof uit de externe tank te injecteren;
• Elektrische veiligheid, verzekerd door generatoren;
• Veiligheid bij kwaadwillige handelingen: het samenbrengene van biologische monsters op één plaats heeft de mogelijkheid geboden om deze locatie met verschillende beveiligingssystemen uit te rusten (toegangscontrole met badges bijvoorbeeld);
• Veiligheid voor de gebruikers: omgaan met vloeibare stikstof brengt twee soorten risico’s met zich mee: verstikkingsgevaar in geval van lekkage en het risico op brandwonden. Om de risico`s maximaal te beperken heeft UCL daarom zeer strikte regels opgesteld voor het gebruik van de cryothèque en de zuurstof in de ruimte wordt gecontroleerd.
 
De werken, die een jaar duurden, zijn het resultaat van een nauwe technische samenwerking tussen de sector gezondheidswetenschappen van de UCL en het Instituut de Duve. Het budget van € 640.000 werd door elk voor de helft gefinancierd.

Bron : https://www.uclouvain.be/770202.html

Contactpersoon : Alain Buisseret (alain.buisseret@uclouvain.be ; 02 / 764.65.30)

 

In de pers :

 

http://www.lalibre.be/actu/sciences-sante/un-tresor-d-echantillons-biologiques-congeles-dans-une-cryotheque-57695f8635708dcfedb41b71 (Un trésor d'échantillons biologiques congelés dans une cryothèque) (au format PDF)

https://www.rtbf.be/info/societe/detail_l-ucl-se-dote-d-une-nouvelle-cryotheque-de-pointe?id=9333865 (L'UCL se dote d'une nouvelle cryothèque de pointe)

http://www.rtl.be/info/video/586460.aspx (Installation d'une cryothèque sur le site de l'UCL à Woluwe)

http://www.rtl.be/belrtl/video/587387.aspx (Visite de la toute nouvelle cryothèque de l'UCL)

http://www.rtl.be/info/magazine/science-nature/une-premiere-en-belgique-l-installation-d-une-cryotheque-sur-le-site-de-l-ucl-a-woluwe-828824.aspx (Une première en Belgique: l'installation d'une cryothèque sur le site de l'UCL à Woluwe)

"Ma semaine avec ... Alain Buisseret" (YOUCL Mag n°9, juin 2016)