8/04/2020
De SARS-Cov-2 pandemie verandert ons leven en onze manier van werken. Bij het Instituut komt dit tot uiting in het wijdverbreide gebruik van telewerken, behalve voor degenen die verantwoordelijk zijn voor het voltooien van lopende experimenten en het waarborgen van het onderhoud van essentiële activiteiten. Maar dit vertaalt zich ook in de wens van onze onderzoekers en technici om betrokken te raken bij de strijd tegen Covid-19.
Vier promovendi in de medische wetenschappen van het Instituut zijn geselecteerd naar aanleiding van een oproep van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. Eerst benaderd om te helpen bij de opvang van patiënten die zijn opgenomen voor vermeende Covid-19 (een taak die sindsdien is toegewezen aan jonge huisartsen), worden onze vrijwilligers nu doorverwezen naar onderbezette afdelingen, die een beroep doen op mensen met een adequate opleiding. Sommigen wachten op een opdracht, anderen zijn bijvoorbeeld gebeld door de afdeling waar ze al tijdens hun assistentschap hebben gewerkt.
Onze vrijwilligers delen hun ervaring:"We werden door de dagkliniek oncologie in het Saint-Luc ziekenhuis opgeroepen voor versterking, omdat deze verzwakt was vanwege enkele zieke artsen en assistenten die voor andere taken waren opgeëist. De sfeer in het ziekenhuis is heel vreemd en psychologisch zwaarder dan normaal: de gangen zijn bijna leeg, het leven dat de plek meestal bezielt, is verdwenen, veel patiënten en sommige zorgverleners zijn angstig, vooral vanwege het gebrek aan beschermingsmiddelen. Hoewel velen van ons kalm blijven, laat de stress van anderen ons niet onverschillig. Als er één woord is dat onze moeilijkheden samenvat, dan is het ONZEKERHEID: we hebben niet de middelen om al onze patiënten systematisch te screenen, dus we weten niet wie het virus zou kunnen dragen, buiten gehospitaliseerde en geïdentificeerde patiënten. We weten dus niet waar we onze voorzorgsmaatregelen op moeten richten. We weten niet wat er volgende week gaat gebeuren, want als zorgverleners ziek worden, kan de organisatie op elk moment veranderen. Al deze onzekerheid roept ook veel vragen op voor onze kankerpatiënten die behandeling nodig hebben en wiens managementprogramma's veranderen naarmate nieuwe maatregelen worden genomen. Er is enige angst, alles is ingewikkelder." |
||||
Julie Lesenfants, Alix Devaux, Pierre-Florent Petit en Walther Brochier |
Eleonore Pairet, kinderarts en promovendus in biomedische en farmaceutische wetenschappen bij het Instituut, helpt de ONE (Office National de l'Enfance). Om het gebrek aan assistenten te compenseren, neemt ze een aantal weekendtaken in de kindergeneeskunde over.
We hebben reagentia en apparatuur die gebruikt kunnen worden voor diagnostische testen ter beschikking gesteld aan de klinische biologielaboratoria van het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc. Tegelijkertijd hebben ongeveer zestig van onze onderzoekers en technici zich vrijwillig aangemeld om deze testen uit te voeren. Gecoördineerd door Joseph Dewulf en Jean-Philippe Defour, twee postdocs bij het Instituut en medewerkers van de afdeling laboratoriumgeneeskunde van Saint-Luc, is deze versterking net begonnen.
De eersten die worden geroepen, geven hun getuigenis: |
In de onderstaande tabel vatten Joseph Dewulf, Jean-Philippe Defour en Anaïs Scohy de bijzonderheden samen van de soorten testen die momenteel in België worden uitgevoerd, alsmede hun voor- en nadelen.
Welke testen worden uitgevoerd in Saint-Luc? |